Kapuśniaki krucho- drożdżowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 kg
  • margaryna

    25 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • śmietana

    1 szkl
  • mleko

    0,5 szkl
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże

    7 dag
  • jajko

    3 szt
  • Farsz:

  • kapusta kiszona

    1,5 kg
  • cebula

    3 szt
  • sól i pieprz

    do s maku
  • DODATKOWO:

  • żółtko jajek

    2 szt
  • kminek

    do potrzepania
  • grzyby suszone

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuścić z cukrem. Z pozostałych składników zarobić ciasto, dodając rozpuszczone drożdże. Ciasto dobrze wyrobić - ma być luźne jak na pierogi.

2. Kapustę ugotować. Grzyby namoczyć i również ugotować. Cebulę pokroić i zrumienić na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowaną kapustę odcisnąć, posiekać i wymieszać z ugotowanymi i posiekanymi grzybami oraz usmażoną cebulą. Doprawić pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać kapuśniaki. Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty 4-8 cm i nakładać farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec na rumiano ( mniej więcej 15-20 minut, w zależności od wielkości kapuśniaków).

Podawać z czystym czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 05.05.2017 08:51
Bardzo smaczne.
Klausia 29.01.2017 19:00
Dobre przekąski
Ela15 12.03.2015 13:18
pysznie wyglądają
Ewelina1991 13.05.2014 08:03
bardzo dobre to barszczu
caralajna 03.05.2013 07:27
pyszności :)
miki47 07.04.2013 09:43
ciekawy przepis
Kasia36 27.03.2013 22:31
mniam mniam :) lubię wszystko co zawiera kapustę kiszoną
Pomocnik 21.02.2013 10:11
pycha
Pomocnik 21.02.2013 10:11
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat