Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
1 kg -
margaryna
25 dag -
cukier
1 łyżka -
śmietana
1 szkl -
mleko
0,5 szkl -
sól
1 łyżka -
cukier
1 łyżka -
drożdże
7 dag -
jajko
3 szt -
Farsz:
-
kapusta kiszona
1,5 kg -
cebula
3 szt -
sól i pieprz
do s maku -
DODATKOWO:
-
żółtko jajek
2 szt -
kminek
do potrzepania -
grzyby suszone
1 garść
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozpuścić z cukrem. Z pozostałych składników zarobić ciasto, dodając rozpuszczone drożdże. Ciasto dobrze wyrobić - ma być luźne jak na pierogi.
2. Kapustę ugotować. Grzyby namoczyć i również ugotować. Cebulę pokroić i zrumienić na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowaną kapustę odcisnąć, posiekać i wymieszać z ugotowanymi i posiekanymi grzybami oraz usmażoną cebulą. Doprawić pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać kapuśniaki. Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty 4-8 cm i nakładać farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec na rumiano ( mniej więcej 15-20 minut, w zależności od wielkości kapuśniaków).
Podawać z czystym czerwonym barszczem.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się