Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z pomidorami na żeberkach

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z kiszonej i ze słodkiej, drugi preferuje słodką…Ponoć wyszło z…zaprawdę błogo :P

Składniki:

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kilogram
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 2 sztuki
marchew 1 sztuka
kalafior 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
kapusta kiszona 300 gramów
sok pomidorowy 330 mililitrów
papryka pomarańczowa 1 sztuka

Porada

W przepisie użyliśmy głąb kalafiora, bez różyczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z pomidorami na żeberkach

Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l). Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki.

Marchew, głąb kalafiora i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Por kroimy w piórka.
Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru , gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy kapustę, wlewamy sok, pokrojone papryczki. Gotujemy jeszcze 30 min, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak