Kapuśniak z pomidorami na żeberkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z kiszonej i ze słodkiej, drugi preferuje słodką…Ponoć wyszło z…zaprawdę błogo :P
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • kalafior

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • kapusta kiszona

    300 gramów
  • sok pomidorowy

    330 mililitrów
  • papryka pomarańczowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l). Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki.

Marchew, głąb kalafiora i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Por kroimy w piórka.
Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru , gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy kapustę, wlewamy sok, pokrojone papryczki. Gotujemy jeszcze 30 min, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy głąb kalafiora, bez różyczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat