Kapuśniak z młodej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wędzone

    0,5 kilograma
  • młoda kapusta

    1 mała głowka
  • marchew

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • młode ziemniaki

    5 sztuk
  • koperek

    pęczek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 sztuk
  • smalec

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • woda

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i obraną cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy. Umyty koperek drobno siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ostudzone żeberka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy do zupy.

bogusia 82
Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 26.04.2017 07:06
Idealny na obiad :)
wwwiolka 24.01.2017 21:18
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat