Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z młodej kapusty

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wędzone 0,5 kilograma
młoda kapusta 1 mała głowka
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
młode ziemniaki 5 sztuk
koperek pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
smalec 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
woda 1 litr

Porada

Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z młodej kapusty

Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i obraną cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy. Umyty koperek drobno siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ostudzone żeberka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.04.2017 07:06
Idealny na obiad :)
wwwiolka 24.01.2017 21:18
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak