Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta pekińska
1 sztuka -
cienka kiełbasa
200 gramów -
boczek wędzony
200 gramów -
cebula biała
1 sztuka -
marchew
2 sztuki -
seler naciowy
2 łodygi -
ziemniaki
4-5 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
6-7 ziaren -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Kminek cały Prymat
1/2 łyżeczki -
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Kapuśniak z kapusty pekińskiej
Kapustę szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą i wstawiam na gaz. Dodaję przyprawy oraz warzywa.
Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, obrane ziemniaki kroję w kostkę, a łodygi selera w plastry i wszystko razem dodaję do kapusty i gotuje do miękkości. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na łyżce tłuszczu aż będzie szklista i dokładam do niej boczek i kiełbasę również pokrojone w kostkę.
Gotowe mięso wraz z cebulą przekładam do garnka i gotuję razem przez kilkanaście minut, aż wszystkie aromaty połączą się ze sobą. Doprawiam solą oraz pieprzem do smaku.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się