Kapuśniak z czerwoną papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1/2 kilograma
  • cebula

    2 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • boczek wędzony

    100 gram
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • miód

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    do podania
  • bulion wieprzowy

    8 szklanek
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną kapustę kiszoną i mieszając smaż przez chwilę. Następnie wlej dwie szklanki bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.

W drugim garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i mieszając smaż, aż będzie zeszklona. Dodaj przyprawy: kmin rzymski, kminek, oregano i słodką paprykę w proszku, zamieszaj. Dodaj pokrojony boczek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć do garnka pokrojoną marchewkę i duś na małym ogniu 2-3 minuty. Dodaj pokrojone ziemniaki, sól, zamieszaj i całość duś na małym ogniu kolejne 5 minut. Następnie wlej 4 szklanki bulionu, dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj miód i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną świeżą paprykę czerwoną.

Ugotowaną kapustę kiszoną przełóż do garnka z warzywami, wlej pozostały bulion, ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku i całość gotuj jeszcze około 5 minut.

Na talerzu posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 11.05.2017 19:22
Pyszna zupa
anemon 10.01.2015 23:10
Polecam, zupa jest bardzo smaczna.
as28 02.01.2015 13:51
fajny przepis
pestka 22.11.2014 16:03
bardzo ciekawa propozycja
ben-ka 19.09.2014 10:38
Chyba sobie taki kapuśniaczek ugotuję.
Alex_M 07.02.2014 22:24
pozwoliłam sobie skorzystać z Twojego przepisu i muszę powiedzieć, że zupa wyszła pyszna!! :)
Wacław 05.09.2013 10:03
moje smaki,pychaaaaaaaaaa !
IZABELA29 04.07.2013 10:31
i bardzo apetycznie wygląda
IZABELA29 27.03.2013 08:24
aromatyczna zupka
barbara11561 26.03.2013 14:50
bardzo pysznie dobrane składniki kapuśniaczku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat