Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6-8 szt.
marchewka 3 szt.
pietruszka 1 szt.
kapusta biała 500 g
kości wieprzowe 500 g
kiełbasa 200 g
pomidory 4 szt.
seler nać 1 gałązka
natka pietruszki
ketchup pikantny 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyzeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4-5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami

Kości wieprzowe myjemy, przedkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 litrów) i stawiamy na gaz.
Gotujemy aż się zagotuje, łyżką cedzakową ściągamy szumowinę, zmniejszamy grzanie pod garnkiem.
Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kosteczkę i poszatkowaną kapustę oraz listki selera.
Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Gotujemy około 15-20 minut.
Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojone w kostkę, ketchup oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Gotujemy około 10 minut.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy zupę słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 14.10.2015 21:02
kapuśniaczek , mniam
Ola1young 15.08.2015 14:55
zjadła bym taką zupkę ;)
Aleksandra/Olcia 15.08.2015 11:35
pycha zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak