Kapuśniak z białej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • żeberka wieprzowe

    1-2 szt
  • włoszczyzna

  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • koperek świeży

    1 mały pędzek
  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

  • ziemniak

    3-5 szt
  • boczek wędzony

    100-200 g
  • marchewka

    1 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Włoszczyznę, liść laurowy,marchewkę pokrojoną w kostkę, żeberka zalać zimną wodą i ugotować wywar na małym ogniu, doprawić delikatnie solą i peiprzem do smaku; Po czym włoszczyznę usunąć;
2.Kapustę poszatkować i dodać do wywaru, gotować kilkanaście minut, po czym dodać koncentrat pomidoroy oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynować gotowanie do miekkości warzyw ( w międzyczasie skosztować i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem papryką);
3.Cebulę drobo posiekać, boczek pokroić w kostkę, zeszlić razem na odrobinie oleju;
4.Gdy warzywa są miękkie, dodać do zupy przysmażany z cebulką boczek i gotować razem jeszcze 5 minut;
5.Na samym końcu dodać świeży,posiekany koperek i wyłączyć źródło ciepła;
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sara1 03.02.2014 08:59
apetyczna zupa
Ola1984 23.01.2014 19:45
Takiego kapuśniaku jeszcze nie jadłam, pysznie wygląda :)
Marlenka.S 23.01.2014 17:34
fajny kapuśniaczek, strasznie smacznie wygląda
2milutka 23.01.2014 17:33
pysznie wygląda i pewnie tak smakuje!
patryska76 23.01.2014 17:24
Idealna rozgrzewająca zupka na obecne mrozy ;-)
Karolcia12 23.01.2014 17:14
zachęcająca zupa do spróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat