Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapuśniak z białej kapusty

4.9
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Smak dzieciństwa - pyszny, aromatyczny kapuśniak z białej kapusty z boczkiem i żeberkami. Ma łagodniejszy smak od kapuśniaku z kapusty kiszonej.

Składniki:

kapusta biała
1/2 główki
żeberka wieprzowe
1-2 sztuki
włoszczyzna
1 opakowanie
koncentrat pomidorowy
4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
koperek świeży
1 pęczek
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
olej
do smażenia
ziemniaki
3-5 sztuk
boczek wędzony
100-200 gramów
marchewka
1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z białej kapusty

To pełen smaku i aromatu kapuśniak, który łączy delikatność białej kapusty z intensywnym smakiem wędzonych żeberek i boczku. Kapuśniak z białej kapusty to danie sycące, idealne na chłodniejsze dni, które rozgrzewa i cieszy podniebienie. Jego przygotowanie jest proste, a efektem jest tradycyjna zupa, która zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni. odrobina ostrej papryki dodaje charakteru tej zupie.

1. Włoszczyznę, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w kostkę, żeberka zalać zimną wodą i ugotować wywar na małym ogniu. Doprawić delikatnie solą i pieprzem do smaku, po czym usunąć włoszczyznę.

2. Kapustę poszatkować i dodać do wywaru, gotować kilkanaście minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynuować gotowanie do miękkości warzyw (w międzyczasie skosztować i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem papryką).

3. Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę, zeszklić razem na odrobinie oleju.

4. Gdy warzywa są miękkie, dodać do zupy przysmażony z cebulką boczek i gotować razem jeszcze 5 minut.

5. Na samym końcu dodać świeży, posiekany koperek i wyłączyć źródło ciepła.

Smacznego!

Kapuśniak z białej kapusty to jedna z wielu wersji tej popularnej zupy. Jeśli lubisz jeśc kapuśniak, zobacz przepisy na:

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

KAPUSNIAK NA ŻEBERKACH

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 03.02.2014 08:59
apetyczna zupa
Ola1984 23.01.2014 19:45
Takiego kapuśniaku jeszcze nie jadłam, pysznie wygląda :)
Marlenka.S 23.01.2014 17:34
fajny kapuśniaczek, strasznie smacznie wygląda
2milutka 23.01.2014 17:33
pysznie wygląda i pewnie tak smakuje!
patryska76 23.01.2014 17:24
Idealna rozgrzewająca zupka na obecne mrozy ;-)
Karolcia12 23.01.2014 17:14
zachęcająca zupa do spróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak