Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z białej kapusty

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
kapusta biała 1 mała główka
włoszczyzna
koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula biała 1 mała
stopiona słonina 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
woda 1,5 litra
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z białej kapusty

Żeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, obrać włoszczyznę i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do mięsa i zalać wodą ok 1,5 litra. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Kapustę drobno poszatkować i dodać do zupy. Gotować całość, aż kapusta lekko zmięknie. Dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzać stopioną słoninę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Wlać zasmażkę do zupy i zamieszać.
Ewentualnie posolić do smaku.
Do miski włożyć dwie łyżki ziemniaków i zalać zupą

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

okrysia 02.11.2013 08:54
SMACZNE TO!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak