Kapuśniak wg Piotra

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1/2 kg
  • porcja rosołowa

    1 szt
  • szyjki kurze

    6 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • słonina

  • marchew

    1 szt.
  • kartofle

    2 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • bulion warzywny

    1 szt.
  • pieprz czarny

  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapuśniak wg Piotra foto
Do garnka z zimną wodą dodajemy porcję rosołową, szyjki, warzywa, ziele, pieprz ziarnisty i liście laurowe, gotujemy, gdy pojawią się szumowiny na powierzchni, ściągamy je łyżką cedzakową.
Krok 2 - Kapuśniak wg Piotra foto
Dodajemy lekko pokrojoną kiszoną kapustę i pieprz kolorowy, gotujemy ok 25 min,
Krok 3 - Kapuśniak wg Piotra foto
następnie dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, kostkę warzywną i gotujemy dalej.
Krok 4 - Kapuśniak wg Piotra foto
W między czasie siekamy połowę cebuli, boczek kroimy w słupki, a słoninę w kostkę i smażymy na złoto.Dodajemy do kapuśniaku i gotujemy jeszcze chwilkę.
Krok 5 - Kapuśniak wg Piotra foto
Wyciągamy porcję rosołową i szyjki, oddzielamy mięso i dodajemy do kapuśniaku. Kapuśniak rozlewamy na talerze, dekorujemy natka pietruszki i podajemy z chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 29.02.2012 21:15
czekam na młodą kapustę z kapusniakiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat