Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na żeberku z suszonymi prawdziwkami
Żeberka wkładam do garnka, zalewam wodą i nastawiam do gotowania. Warzywa obieram, marchew, pietruszkę, selera kroję na mniejsze kawałki, a cebulę opalam nad ogniem. Żeberka po zagotowaniu szumuję, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek o raz czarny pieprz ziarnisty. Grzyby zalewam wrzątkiem, a gdy zmiękną, dodaję do zupy.
Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je z zupy i kroję na mniejsze kawałki. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru. Kiszoną kapustę bez odcedzania siekam nożem, wkładam do garnka, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojone mięso a gdyby zupa była za mało kwaśna wlewam 2 - 3 łyżki soku z kapusty..