Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zupa
-
żeberka
40 dag -
woda
2 litry -
marchew
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
seler
0.3 sztuki -
cebula
1 sztuka -
ziele angielskie
3 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
0.3 łyżeczki -
kminek Prymat
0.5 łyżeczki -
suszone borowiki
3 sztuki -
ziemniaki
5 sztuk -
kapusta kiszona
35 dag
Przepis i sposób przygotowania Kapuśniak na żeberku z suszonymi prawdziwkami
Żeberka wkładam do garnka, zalewam wodą i nastawiam do gotowania. Warzywa obieram, marchew, pietruszkę, selera kroję na mniejsze kawałki, a cebulę opalam nad ogniem. Żeberka po zagotowaniu szumuję, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek o raz czarny pieprz ziarnisty. Grzyby zalewam wrzątkiem, a gdy zmiękną, dodaję do zupy.
Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je z zupy i kroję na mniejsze kawałki. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru. Kiszoną kapustę bez odcedzania siekam nożem, wkładam do garnka, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojone mięso a gdyby zupa była za mało kwaśna wlewam 2 - 3 łyżki soku z kapusty..
Kapuśniak możemy zaprawić zasmażką, ale to dla tych, co lubią zawiesiste zupy.![]()
Komentarze (3)