Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na żeberku z suszonymi prawdziwkami

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gęsta , pożywna zupa na zimowe dni.

Składniki:

Zupa

żeberka 40 dag
woda 2 litry
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 0.3 sztuki
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 0.3 łyżeczki
kminek Prymat 0.5 łyżeczki
suszone borowiki 3 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
kapusta kiszona 35 dag

Porada

Kapuśniak możemy zaprawić zasmażką, ale to dla tych, co lubią zawiesiste zupy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na żeberku z suszonymi prawdziwkami

Żeberka wkładam do garnka, zalewam wodą i nastawiam do gotowania. Warzywa obieram, marchew, pietruszkę, selera kroję na mniejsze kawałki, a cebulę opalam nad ogniem. Żeberka po zagotowaniu szumuję, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek o raz czarny pieprz ziarnisty. Grzyby zalewam wrzątkiem, a gdy zmiękną, dodaję do zupy.

Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je z zupy i kroję na mniejsze kawałki. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru. Kiszoną kapustę bez odcedzania siekam nożem, wkładam do garnka, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojone mięso a gdyby zupa była za mało kwaśna wlewam 2 - 3 łyżki soku z kapusty..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.01.2019 18:17
Bardzo smaczny kapuśniaczek, w sam raz na dzisiejszy mroźny dzień :)
Bożena Matuszczyk 09.01.2019 16:46
Oj jak bym zjadła takiego pysznego kapuśniaczku.;)
Babeczka35 09.01.2019 12:40
Idealny na chłodne dni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak