Kapuśniak na żeberkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta kiszona

    500 g
  • żeberka

    300 g
  • szynka wędzona

    150 g
  • włoszczyzna

  • ziemniaki

    4 ziemniaki
  • cebula biała

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • przecier pomidorowy

    3/4 szklanki
  • koperek

    1 łyżka
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

  • sól i pieprz

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na pożywną, smaczną i aromatyczną zupę z kiszonej kapusty na wywarze z żeberek i włoszczyzny. W zupie dominuje kwaskowa nuta połączona z delikatnością przecieru pomidorowego oraz aromatem żeberek i wędzonej szynki.

PRZYGOTOWANIE:

1. Z żeberek i włoszczyzny ugotować intensywny wywar z dodatkiem pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i liści laurowych.

2. Kapustę kiszoną drobno pokroić.

Na odrobinie oleju zeszklić cebule pokrojone w kostkę, a następnie dodać do niej również pokrojoną w kostkę szynkę wędzoną i chwilę razem przesmażyć.

Ząbki czosnku drobno posiekać.

Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.

3. Z wywaru wyciągnąć włoszczyznę i żeberka, a następnie dodać do niego pokrojoną kapustę i czosnek oraz podsmażoną szynkę i cebulkę. Gotować do momentu aż kapusta nabierze odpowiedniej miękkości.

Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, posiekany koperek i doprawić całość solą oraz pieprzem, zagotować, a następnie dodać ugotowane ziemniaczki.

Gotowy kapuśniak podawać ze świeżą zieleniną i "żeberkową wkładką".

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 18.07.2015 20:25
bardzo dobry
Hrabina w kuchni 05.07.2015 21:31
Wyśmienity kapuśniaczek.
w mojej kuchni 05.07.2015 18:50
smaczne jedzonko podano
Pani Domu 05.07.2015 11:18
wygląda smacznie
Ewelina1991 05.07.2015 09:39
pyszna zupka
olkaaa 05.07.2015 08:40
bardzo lubię
Kasnaj 04.07.2015 20:38
przepyszny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat