Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapuśniak na żeberkach

5.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka
500 g
pomidor
1 szt
marchew
2 szt
pietruszka
1 szt
ziemniaki
5 szt
kiełbasa podwędzana
1 szt
pieprz
5 ziaren
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 ziarna
Sklep Prymat
cebula
1 szt
czosnek
1 ząbek
kminek
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
kapusta kiszona
400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na żeberkach

Kroki postępowania

1
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części. Solimy i wrzucamy do gorącej wody (żeberka miały być dodatkowym daniem, więc aby były soczyste wrzuciłem do gorącej wody).
2. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę i pietruszkę oraz pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
3. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i podsmażone dodajemy do wywaru.
Krok 1 - Kapuśniak na żeberkach foto
2
4. Do całości dodajemy czosnek, pokrojoną drobniej kapustę kiszoną oraz pomidora.
5. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy żeberka i kroimy w kosteczkę. Znów wrzucamy do garnka.
6. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Krok 2 - Kapuśniak na żeberkach foto
3
7. Łączymy zupę z ziemniakami, przyprawiamy solą, pieprze, kminkiem i majerankiem.
8. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, ale nic nie zaszkodzi zjeść ją od razu.
Krok 3 - Kapuśniak na żeberkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 25.01.2014 23:35
Smakowitymi kapuśniaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak