Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na żeberkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 400 gram
kapusta kiszona 500 gram
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
włoszczyzna suszona 1 łyżka
ziele angielskie
Majeranek suszony Prymat
koper
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na żeberkach

Żeberka zalać dwoma litrami wody. Doprowadzić do wrzenia zdejmując dokładnie zbierającą się pianę.

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i razem z przyprawami( ziele, liść, suszone warzywa) dodać do zupy. Gotować 20 - 25 minut.

Kiszoną kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać i dodać do zupy. Dodać majeranek i koper, gotować do miękkości kapusty.

Z masła, smalcu i mąki zrobić zasmażkę. Dodać na koniec do zupy, doprawić pieprzem i solą i zagotować. Gdyby zupa była za gęsta to przed dodaniem zasmażki dolać trochę wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 05.01.2015 23:42
Zjadłoby się taką zupkę!
patryska76 05.01.2015 20:39
moja ulubiona zupa! ;)
Wafelek2601 05.01.2015 20:09
Bardzo smaczna zupa, moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak