Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na wędzonych udkach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka wędzone 2 szt
ziemniaki 4 szt
marchew 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
por 1 mały
kapusta kiszona 500 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1- szt
kminek 1 lyzeczka
sól i pieprz . do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na wędzonych udkach

Kroki postępowania

1
Udka umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać marchew startą na dużych oczkach oraz seler posiekany w kosteczkę. Gotować do miękkości warzyw.
Krok 1 - Kapuśniak na wędzonych udkach foto
2

Por oczyścić i posiekać, wrzucić do garnka. Gotować 5 minut.
Krok 2 - Kapuśniak na wędzonych udkach foto
3

Udka wyjąć z zupy, przestudzić.
Krok 3 - Kapuśniak na wędzonych udkach foto
4
Kiszoną kapustę osączyć (sok zachować), posiekać drobno i wrzucić do zupy, dodać kminek, gotować kilka minut.
Krok 4 - Kapuśniak na wędzonych udkach foto
5

Obrać mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy,
Krok 5 - Kapuśniak na wędzonych udkach foto
6
doprawić solą do smaku, jeśli trzeba to też pieprzem
Krok 6 - Kapuśniak na wędzonych udkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 03.01.2015 13:52
Pyszności :)
Konczi 03.01.2015 13:15
Taki kapuśniak jest idealny na rozgrzanie ... Pyszniutko się zapowiada :)
engie23 03.01.2015 12:37
musi być bardzo smaczny
nogawkuchni 03.01.2015 12:35
Bardzo lubię kapuśniak,a Twój wygląda przepysznie,oj zjadłoby się takiej dobrej zupki.
jasiek 03.01.2015 11:58
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak