Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na mostku dzika

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 600 g
mostek z dzika 30 dag
mieso z dzika 15 dag
ziemniaki 5
marchewka 2
sól do smaku
cukier 3 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na mostku dzika

Kroki postępowania

1
Do zimnej wody wkładamy mostek z dzika oraz inne wykrojone mięso z dzika (staramy się wrzucić kawałki tłuściejsze). Solimy do smaku i na małym ogniu podgrzewamy przez około 60 minut. W międzyczasie odbieramy szum jeśli się pojawi. Gdy zupa zacznie się gotować, dolewamy odrobinę zimnej wody, aby przerwać ten proces.
Krok 1 - Kapuśniak na mostku dzika foto
2
Marchewkę oraz ziemniaki obieramy. Do gotującej się dziczyzny najpierw dodajemy pokrojoną marchewkę oraz wsypujemy przyprawy ziołowe: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz czarny ziarnisty. Gdy marchewka zacznie robić się miękka dodajemy ziemniaki.
Krok 2 - Kapuśniak na mostku dzika foto
3
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki będą miękkie wraz z sokiem dodajemy do zupy.
Krok 3 - Kapuśniak na mostku dzika foto
4
Doprawiamy cukrem do smaku (ilość cukru zależy tak naprawdę od tego jak mocno kwaśną mamy kapustę) i dodajemy mielony kminek. Podgrzewamy jeszcze około 20 minut.
Krok 4 - Kapuśniak na mostku dzika foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Kapuśniak na mostku dzika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 18.04.2014 17:34
takiego jeszcze nie jadłam
ewelinapac 01.02.2013 06:34
pewnie wysmienity taki kapusniak
teresa18 17.01.2013 19:46
u mnie też czuć kapuśnikiem , ale nie na dziku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak