Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na kurczaku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 0,5 szt
ziemniaki 0,5 kg
kapusta kiszona 400 g
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
cebula 1 szt
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana słodka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na kurczaku

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumy.
Krok 1 - Kapuśniak na kurczaku foto
2
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy. Ziemniaki kroimy w kawałki, a marchew z i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do zupy. Solimy lekko i gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 2 - Kapuśniak na kurczaku foto
3
Obraną cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, lekko solimy i podsmażamy, by się nie zrumieniła za mocno. Dodajemy do zupy. Odciśniętą kiszoną kapustę kroimy w mniejsze kawałki i gdy warzywa i mięso w zupie będzie już prawie miękkie, dodajemy kapustę. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Na koniec zupę zabielamy słodką śmietaną.
Krok 3 - Kapuśniak na kurczaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.11.2015 07:56
uwielbiam kwaśne zupy, a kapusniak ponad wszystko :) też gotuję na różnych wywarach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak