Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na bogato

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żołądki drobiowe 300 g,
udka kurczaka 1 szt,
kapusta kiszona 300 g,
ziemniaki 4 szt,
por kawałek
marchewki 2 szt,
seler kawałek
cebula 1/2 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat 3 - 4 ziarenka

zasmażka;

mąka 2 łyżki,
masło 2 - 3 łyżki,

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na bogato

Mięso i żołądki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Następnie wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy doprowadzając do zagotowania. Ściągamy szumowiny wytworzone podczas gotowania. Dodajemy obrane jarzyny, pokrojony w prążki por, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy do miękkości mięsa, marchewkę wyjmujemy na talerz rozgniatamy widelcem i z powrotem wkładamy do zupy, dodajemy obrane pokrojone ziemniaki i dalej gotujemy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki już prawie miękkie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę ( jeżeli jest zbyt kwaśna to musi ją opłukać) gotujemy około 15 - 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną oraz odrobiną pieprzu.
Robimy zasmażkę.
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy mąkę i smażymy do zrumieniana cały czas mieszając. Dodajemy trochę gorącego rosołu i nadal mieszamy wlewając zasmażkę do zupy. Jeszcze chwile gotujemy i zdejmujemy z pieca.
Gorącą zupę wlewamy na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:22
Dobra zupa.
Bożena Matuszczyk 25.10.2017 12:30
Dziękuję.;)
jejkuchnia 20.10.2017 12:20
Pyszna zupka. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak