Kapuśniak myśliwego.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa śląska

    30 dag
  • grzyby suszone

    3 garści
  • cebula

    1 sztuka duża
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziemniaki

    3 sztuki duże
  • olej

    1 łyżka
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 płaska łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka płaska
  • sól do smaku

  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziaren
  • kapusta biała

    50 dag
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby wypłukałam,przełożyłam do rondelka i zalałam 0,5 l wody.Gotowałam ok.pół godziny. Kiełbaski pokroiłam w kostkę i smażyłam do zrumienienia na łyżce oleju.Zmniejszyłam gaz i dołożyłam pokrojoną cebulę.Zeszkliłam ją a na koniec na chwilkę przed końcem smażenia wrzuciłam posiekany grubo czosnek. Kiełbasę wraz z cebulą przełożyłam do garnka.Włożyłam liście laurowe,ziele angielskie i jałowiec. Kapustę kiszoną odcisnęłam z soku i pokroiłam.Wsypałam ją do garnka z kiełbasą.Wyjęłam z wywaru ugotowane grzyby i także dodałam je do garnka.Gdy tenże wywar się ustał także wlałam go do garnka,wylewając z dna ewentualne drobinki.Uzpełniłam wodą ilość płynu w garnku tak,by całość składników była przykryta i gotowałam razem aż kapusta była miękka.W trakcie gotowania można uzupełnić ilość płynu,która się wygotowała. W zależności od tego,jaką mamy kapustę czas może być różny.Ja moją gotowałam ok.45 minut. W tym czasie obrałam i umyłam ziemniaki,pokroiłam w kostkę i ugotowałam na miękko w osolonym wrzątku. Pod koniec gotowania kapuśniaku doprawiłam go przyprawą do potraw i pieprzem.Nie soliłam,bo kapusta i kiełbasa były także dość słone.Wsypałam majeranek i chwilę razem gotowałam.Dołożyłam na koniec ugotowane ziemniaki. Zupy nie zagęszczałam,gdyż była i tak gęsta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 24.06.2013 09:20
Piszę się na talerz takiej zupy!;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat