Kapuśniak Janiny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywaru z kości i warzyw

    1,7 L
  • kapusty włoskiej

    50 dag
  • wołowiny bez kości

    20 dag
  • mąki

    5-7 łyżek
  • jajko

    1/2 szt
  • woda

  • groszku konserwowego

    5-10 łyżki
  • keczupu

    4 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • przyprawa do zup

  • ryż

    6-7 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w drobną kostkę, zalać pozostałym wywarem, gotować. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z jajkiem i wodą, zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do mięsa pod koniec gotowania z opłukanym ryżem i ugotować do miękkości. Potem połączyć z kapustą, groszkiem i keczupem, gotować kilka minut, doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat