Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapuśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
wędzony boczek 10 dag
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 ziarnka
pieprz czarny 3 ziarnka
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
świeży majeranek do dekoracji
kapusta kiszona 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kapuśniak

Kapustę posiekaj i przełóż do garnka. Zalej 1.5 l wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wlej łyżkę oleju, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj je na półtwardo w lekko osolonej wodzie, Włoszczyznę pokój w kostkę, a cebule drobno posiekaj. Dodaj wszystko do gotującej się kapusty i dokładnie wymieszaj. duś razem ok. 30 min., a następnie dodaj ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na chrupko na łyżce oleju. Oprósz mąką i lekko zasmaż, nie rumieniąc. Dodaj do zupy. Przeciśnij ząbki czosnku i dodaj do garnka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Udekoruj listkami świeżego majeranku. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 01.11.2012 19:55
lubię kapuśniak
Poison1988 26.10.2012 21:41
brzmi bardzo pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak