Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Nie jest to skomplikowana zupa, pod warunkiem że mamy dobrą kapustę i kiełbasę.

Składniki:

kapusta kwaszona 0,5 kilograma
włoszczyzna 1 pęczek
żeberka wędzone 0,4 kilograma
ziemniaki 4 sztuki
kiełbasa chuda 25 dag
sok pomidorowy 0,3 litra
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka

Porada

Przenigdy nie płukałem kapusty kiszonej. Szukam tak długo, aż znajdę odpowiednią. Dodałem również soku pomidorowego dla ładnego koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Umyte żeberka wkładam do garnka i gotuję ok. 35 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa, podsmażam cebulę na łyżce masła i przekładam do mięsa. Dodaję również kapustę i gotuję jeszcze przez ok. 15 minut lub do miękkości warzyw i mięsa.

Do garnka wkładam również liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowane osobno pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbasę. Całość doprawiam solą, dolewam sok pomidorowy i już po zdjęciu z ognia wsypuję majeranek oraz czarny pieprz.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak