Kapuśniak

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Nie jest to skomplikowana zupa, pod warunkiem że mamy dobrą kapustę i kiełbasę.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kwaszona

    0,5 kilograma
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • żeberka wędzone

    0,4 kilograma
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • kiełbasa chuda

    25 dag
  • sok pomidorowy

    0,3 litra
  • Majeranek suszony Prymat

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte żeberka wkładam do garnka i gotuję ok. 35 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa, podsmażam cebulę na łyżce masła i przekładam do mięsa. Dodaję również kapustę i gotuję jeszcze przez ok. 15 minut lub do miękkości warzyw i mięsa.

Do garnka wkładam również liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowane osobno pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbasę. Całość doprawiam solą, dolewam sok pomidorowy i już po zdjęciu z ognia wsypuję majeranek oraz czarny pieprz.

 

Dariusz33
Przenigdy nie płukałem kapusty kiszonej. Szukam tak długo, aż znajdę odpowiednią. Dodałem również soku pomidorowego dla ładnego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat