Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak
Całość doprowadzamy do zagotowania, gotujemy około 30 - 40 min.
Wyciągamy z zupy jarzyny, boczek i skrzydełka, jarzyny ugniatamy widelcem, mięso obieramy , boczek kroimy w kostkę wszystko wkładamy ponownie do garnka. Kiełbasę kroimy i podsmażamy ,do kiełbasy dodajemy pokrojoną cebule jeszcze lekko przesmażamy i dodajemy do zupy łącznie z pokrojoną kapustą kiszoną gotujemy do miękkości kapusty.
W oddzielnym garnku gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy są prawie miękkie odcedzamy i dodajemy je do zupy. Zupę doprawiamy pieprzem, solą, odrobiną majeranku i przyprawą uniwersalną
Na koniec robię zasmażkę z tłuszczu , mąki i zagęszczam zupę. Dodaje pokrojony koperek jeszcze chwilkę gotuje i gotowe.