Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki Wigilijne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 1 kg
mleko 1/2 litra
olej 1 szklanka
drożdże 10 dag
jajko 2 szt
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka/kopiata

Składniki na farsz

kapusta kiszona 1/2 kg
pieczarki 30 dag
cebula biała 2 szt
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki Wigilijne

Wykonanie farszu:
Kapustę opłukać pod zimną wodą i ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru, dodać resztę produktów, wyrobić ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką w kształcie prostokąta o wymiarach 12 cm x 40 cm. Na całej długości każdego ciasta nakładać farsz i zwinąć po długości trzy razy, po czym pociąć nożem na kawałki ( farsz musimy sobie podzielić tak aby wystarczyło nam na wszystkie kawałki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Podawać z czerwonym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.12.2016 21:35
wyglądają idealnie :)
Jadwiga/Jaga85 11.12.2016 21:08
pyszne kapuśniaczki
Janina 11.12.2016 20:30
Pyszne, mniam;))
bietka 11.12.2016 20:27
smaczne kapuśniaczki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak