Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki (ok.36sztuk)
Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).
Odcedzić, usunąć liście i ziele.
Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.
Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.
Przesianą mąkę wymieszać z solą.
Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.
Wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na 6 części.
Każdą z części rozwałkować na prostokąt.
1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).
Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.
Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.
Pociąć na 6 części.
Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.
Piec ok. 20 - 30 minut w temp. 180 st.C
Ps: Naprawdę warto!!! :)
Smacznego ;)