Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

kapusta 1/2 szt
cebula 1 szt
pieczarki 1/2 kg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 1 szt

Ciasto

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dkg
mleko 1/4 szkl
masło 15 dkg
śmietana 4 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1 łyżka
czubrica czerwona 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt
ser żółty 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Farsz
Cebulę z pieczarkami pokroić i lekko poddusić. Kapustę obgotować. Wystudzone pieczarki i kapustę zmielić w maszynce. Dodać jajko i przyprawić do smaku.

Ciasto
Mleko połączyć z cukrem, drożdżami i kilkoma łyżkami mąki - powstanie zaczyn. Niech lekko podrośnie. Masło stopić i wystudzić. Następnie dodać 1 jajko i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Nie czekać aż wyrośnie. Wykrawać kwadraty, nałożyć farsz i zwinąć. Posmarować jajkiem i posypać startym serem. Piec 30-40 min w tem. 170 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.07.2015 13:33
pysznie wygląda
mirosława4 16.05.2015 15:17
smaczne , zjadłabym
Piter 31 16.05.2015 14:19
Bardzo lubię kapuśniaki.
Janina 16.05.2015 13:58
Pyszne z barszczykiem;)
marenka 16.05.2015 13:54
Muszę też zrobić...na pewno smaczne..;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak