Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki krucho-drożdżowe
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe to świetna przekąska lub dodatek do barszczu czerwonego. Ciasto nie musi wyrastać, pozostaje długo świeże. Jest idealne do pasztecików, kapuśniaczków i wszelkiego rodzaju nadziewanych wypieków.
Kapuśniaczki, przed włożeniem do piekarnika, posmaruj rozbełtanym żółtkiem i posyp kminkiem lub czarnuszką lub sezamem.
Ciasto
1. Drożdże rozpuścić z cukrem.
2. Z pozostałych składników zarobić ciasto, dodając rozpuszczone drożdże.
3. Ciasto dobrze wyrobić - ma być luźne jak na pierogi.
Farsz do kapuśniaczków krucho-drożdżowych
1. Kapustę ugotować.
2. Grzyby namoczyć i również ugotować.
3. Cebulę pokroić i zrumienić na tłuszczu na złoty kolor.
4. Ugotowaną kapustę odcisnąć, posiekać i wymieszać z ugotowanymi i posiekanymi grzybami oraz usmażoną cebulą. Doprawić pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać kapuśniaki.
Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty 4-8 cm i nakładać farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiano (mniej więcej 15-20 minut, w zależności od wielkości kapuśniaków).
Podawać z czystym czerwonym barszczem.