Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domowe kapuśniaczki krucho-drożdżowe. Świetnie smakują jako samodzielna przekąska albo dodatek do barszczu czerwonego.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna
1 kilogram
margaryna
250 gramów
cukier
1 łyżka
śmietana
1 szklanka
mleko
0,5 szklanki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
cukier
1 łyżka
drożdże świeże
70 gramów
jajko
3 sztuki
Farsz:
kapusta kiszona
1,5 kilograma
cebula
3 sztuki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku do s maku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
żółtko jajek
2 sztuki
Kminek cały Prymat
do posypania do potrzepania
Sklep Prymat
grzyby suszone
1 garść

Farsz

kapusta kiszona
1.5 kilograma
cebula
3 sztuki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
grzyby suszone
1 garść

Dodatkowo

żółtko jajek
2 sztuki
kminek
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe to świetna przekąska lub dodatek do barszczu czerwonego. Ciasto nie musi wyrastać, pozostaje długo świeże. Jest idealne do pasztecików, kapuśniaczków i wszelkiego rodzaju nadziewanych wypieków.

Kapuśniaczki, przed włożeniem do piekarnika, posmaruj rozbełtanym żółtkiem i posyp kminkiem lub czarnuszką lub sezamem.

Ciasto

1. Drożdże rozpuścić z cukrem.

2. Z pozostałych składników zarobić ciasto, dodając rozpuszczone drożdże.

3. Ciasto dobrze wyrobić - ma być luźne jak na pierogi.

Farsz do kapuśniaczków krucho-drożdżowych

1. Kapustę ugotować.

2. Grzyby namoczyć i również ugotować.

3. Cebulę pokroić i zrumienić na tłuszczu na złoty kolor.

4. Ugotowaną kapustę odcisnąć, posiekać i wymieszać z ugotowanymi i posiekanymi grzybami oraz usmażoną cebulą. Doprawić pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać kapuśniaki.

Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty 4-8 cm i nakładać farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiano (mniej więcej 15-20 minut, w zależności od wielkości kapuśniaków).

Podawać z czystym czerwonym barszczem.

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe to świetny dodatek do kubka barszczu czerwonego lub rosołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.05.2017 08:51
Bardzo smaczne.
Klausia 29.01.2017 19:00
Dobre przekąski
Ela15 12.03.2015 13:18
pysznie wyglądają
Ewelina1991 13.05.2014 08:03
bardzo dobre to barszczu
caralajna 03.05.2013 07:27
pyszności :)
miki47 07.04.2013 09:43
ciekawy przepis
Kasia36 27.03.2013 22:31
mniam mniam :) lubię wszystko co zawiera kapustę kiszoną
Pomocnik 21.02.2013 10:11
pycha
Pomocnik 21.02.2013 10:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak