Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko ciepłe 300 g
masło 60 g
cukier 1/2 łyżki
sól 2 łyżeczki
jajko 2
mąka pszenna 560 g
drożdże świeże 20 g

Nadzienie

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 100 g
cebula 3
sól i pieprz
olej do smażenia

Dodatkowo

masło 50 g
Czarnuszka nasiona Prymat garść

Porada

Przepis pochodzi z mojewypieki.com

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki drożdżowe

Kapustę kiszoną wkładamy do większego garnka i zalewamy wodą do przykrycia kapusty. Kapustę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i studzimy. Wodę odciskamy. Gdy kapusta nie jest dość drobno poszatkowana należy ją pokroić. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.

Suszone grzyby moczymy na wieczór dzień wcześniej w niewielkiej ilości wody. Na następny dzień gotujemy je pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości. Grzyby po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i dość drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoto. Pieczarki (jeśli mamy) drobno kroimy i dodajemy do usmażonej cebuli, razem chwile podsmażamy.
Do dużej miski wkładamy: kapustę, grzybki leśne, cebulę (z pieczarkami). Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka. Zostawiamy na 5 minut. Pozostałe mleko mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i jajkami. Do mąki wymieszanej wymieszać ze szczyptą soli, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h ).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na rozmiar dużej blachy do pieczenia. Następnie kroimy ją nożem na pół. Na każdej połowie ciasta układamy 1/4 nadzienia. Ciasta zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższych boków tworząc rozpłaszczony "wałek". Tak samo przygotowujemy pozostałe ciasto. Wałek kroimy na niewielkie części tworząc kapuśniaczki. Bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.

Kapuśniaczki przed pieczeniem smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy makiem lub czarnuszką.
Pieczemy około 18 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 16.11.2015 13:10
chętnie bym skosztowała!
Damiano
Damiano 16.11.2015 13:02
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak