Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki drożdżowe
Suszone grzyby moczymy na wieczór dzień wcześniej w niewielkiej ilości wody. Na następny dzień gotujemy je pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości. Grzyby po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i dość drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoto. Pieczarki (jeśli mamy) drobno kroimy i dodajemy do usmażonej cebuli, razem chwile podsmażamy.
Do dużej miski wkładamy: kapustę, grzybki leśne, cebulę (z pieczarkami). Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka. Zostawiamy na 5 minut. Pozostałe mleko mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i jajkami. Do mąki wymieszanej wymieszać ze szczyptą soli, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h ).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na rozmiar dużej blachy do pieczenia. Następnie kroimy ją nożem na pół. Na każdej połowie ciasta układamy 1/4 nadzienia. Ciasta zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższych boków tworząc rozpłaszczony "wałek". Tak samo przygotowujemy pozostałe ciasto. Wałek kroimy na niewielkie części tworząc kapuśniaczki. Bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
Kapuśniaczki przed pieczeniem smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy makiem lub czarnuszką.
Pieczemy około 18 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC. Studzimy na kratce.