Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki drożdżowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mleko letnie 1/2 szklanki
jajko 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
kapusta kiszona 500 g
cebula 2 szt
pieprz
drożdże suche 1,5 łyzeczki
olej 1 (do ciasta)
olej 2 (do farszu)

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą, trochę ponad poziom kapusty. Kapustę zagotować do miękkości, następnie odcedzić i wystudzić. Mąkę wymieszać z drożdzami i solą. Następnie dodać mleko, jajko i olej i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kule i odłozyć przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 1 - Kapuśniaczki drożdżowe foto
2
W tym czasi przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy odcedzoną pokrojoną drobno kapustę i podsmażyc razem. Wszystko wymieszać, doprawić sola i sporo pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, każdą część rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto.
Krok 2 - Kapuśniaczki drożdżowe foto
3
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łaczeniem do dołu. Przyryć ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasi wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 25 minut. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu mlekiem.
Krok 3 - Kapuśniaczki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 02.02.2013 09:01
uwielbiam takie:)
manaika 01.02.2013 23:32
pycha
kasiaw 01.02.2013 22:50
super wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak