Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 2 dag
mąka pszenna 50 dag
cukier 1 łyżeczka
masło 2 łyżeczki
mleko 250 ml
żółtko jajek 2 szt
sól 1/4 łyżeczki

Farsz

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 5 dag
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Drożdże wymieszać z cukrem,3 łyżkami mąki, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, wlać ostudzone masło, rozczyn i dokładne wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Miskę przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Grzyby moczyć przez 15 minut, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Odcedzić. Kapustę kiszoną ugotować w tej samej wodzie co gotowały się grzyby. Grzyby zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać do farszu.Kapustę kiszoną odcedzić i pokroić na mniejsze części. Kapustę wymieszać z grzybami i cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , rozwałkować na grubość około 1 cm. Ciasto pokroić w paski, w środek każdego paska nałożyć farsz, zwinąć i pokroić na mniejsze części. Kapuśniaczki ułożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak