Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 20 gram
margaryna 120 gram
sól do smaku

Farsz

kapusta kiszona 300 gram
żurawina suszona 10 sztuk
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
por (biała część) 10 cm

Lista składników

jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Drożdże wymieszać ze śmietaną,dodać mąkę oraz miękką margarynę i sól.
Wyrobić ciasto,przykryć ściereczką,odstawić na 30 minut w chłodnym miejscu.

Kapustę kiszoną siekamy i obgotowujemy w małej ilości wody wraz z pokrojonym porem oraz żurawiną.Przyprawiamy kminkiem i kardamonem.Mieszamy.
Po odparowaniu wody ,odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto cienko wałkujemy,kroimy na prostokąty.
Nakładamy wystudzony farsz,zwijamy w rulon.

Kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 C.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.02.2017 13:26
bardzo fajne
anulka69 19.12.2016 08:17
smaczne kapuśniaczki i popieram patrycję 33 do barszczyku pycha
Patrycja33 28.10.2016 10:25
z dodatkiem kubeczka barszczyku pycha!
Wafelek2601 18.10.2016 22:34
Pysznie wyglądają
Barbara13 18.10.2016 21:47
bardzo lubię takie kapuśniaczki
MAR3STA 18.10.2016 20:48
Z chęcią bym zjadła
Stenka 18.10.2016 19:06
warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak