\"Kapusniaczki\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2
  • drożdże

    5 dag
  • śmietana

    1/2 szkl.
  • mąka

    5 dag.
  • margaryna

    1
  • białko

  • kapusta kiszona

    40 dag.
  • cebula biała

    1
  • pieprz

  • sól do smaku

  • grzyby suszone

    2 dag.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Wymieszać drożdże ze śmietaną. Następnie dodać mąkę, jajka, rozstopioną margarynę, odrobinę soli i całość zagnieść na ciasto. Potem rozwałkować na wysokość ok. 1 cm, na brzegach ułożyć farsz i zwinąć. Następnie delikatnie spłaszczyć i pokroić na ukośne, szerokie pasy. Posmarować ciasto rozstrzepanym białkiem. Włożyć do piekarnika na 20 min. w temp. ok. 190 stopni i czekać aż się zarumienią.
Farsz: Grzyby suszone namoczyć w miseczce, aż do rozmiękczenia. Następnie kapustę i cebulę pokroić, przyprawić do smaku. Dusić na niewieliim ogniu. Gdy będą miękkie, wodę odparować i gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena67 18.10.2011 11:37
Ja jadłam, ale kupione. Wygląda na to, że łatwo je się robi w domu.
przejs 18.10.2011 11:27
Ciekawe, nie jadłam takich nigdy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat