Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąki 3 szklanki
margaryna 1 szt
drożdży 50 g
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
śmietany 2-3 łyżki
gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki
duża szczypta soli

Farsz

kiszonej kapusty 0,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziarnka jałowca 3 szt
żurawina suszona 1 łyżka
suszone śliwki 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebule 2 szt
pieczarek 30 dag
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Kroki postępowania

1
Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego,jałowca,
śliwki,żurawiny.Przestudzić, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę posiekać
zarumienić na oleju,pieczarki oczyścić pokroić w kostkę dodać do
cebuli i dusić do odparowania wody. Wszystko zemleć w maszynce. Doprawić
solą i pieprzem, dodać jajko i tyle bułki by farsz był zwarty.
Krok 1 - Kapuśniaczki  foto
2
Przesianą mąkę,wymieszać z solą i gałką muszkatołową, dodać
margarynę, posiekać. Drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki
posiekanej z tłuszczem. Wbić jajko i dodać żółtka. Wyrobić aksamitne
ciasto.
Krok 2 - Kapuśniaczki  foto
3
Ciasto rozwałkować,szklanką wykroić kółka,nałożyć farsz,zlepić
i za pomocą widelca odcisnąć wzorek.
Ułożyć na blasze,posmarować jajkiem. Piec w temp.180 stopni,przez
około 20 minut.
Krok 3 - Kapuśniaczki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 24.08.2016 23:58
super przepis,az nabralam ochoty do zrobienia takich:-)
Smaczna_B 09.07.2015 17:26
bardzo apetycznie wyglądają!
Ela15 02.07.2015 14:34
wspaniale wyglądają
adelajda 01.07.2015 17:41
Super kapuśniaczki :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak