Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczek z boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 100 g
Kapusta kwaszona z marchewką SMAK 200 g
ziemniaki 3 sztuki
marchewka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek z boczkiem

Boczek kroimy w plastry.
Do garnka wlewamy oliwę i boczek, chwilę smażymy aż boczek się wytopi i lekko zarumieni.
Następnie dodajemy do niego kapustę kiszoną, wcześniej poszatkowaną, żeby nie było długich pasków. Lekko solimy, dajemy pieprzu i majeranku.
Gotujemy ok. 30 minut.

W tym czasie myjemy ziemniaki i marchewkę. Obieramy.
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w innym garnku, w lekko osolonej wodzie ( w kapuśniaku by nie zmiękły).
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach.

Ugotowane ziemniaczki i marchewkę dodajemy do zupy. Gotujemy do ich miękkości. Na koniec, dodajemy pokrojony czosnek na 5 minut przed zdjęciem z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak