Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuściane skrzydełka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1,5 kg
kapusta biała 1/2 główki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
masło 250 g 1 kostka
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz ziołowy XXL
mąka
olej do smażenia
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane skrzydełka

Skrzydełka płuczemy, dzielimy na 3 części, lotki odrzucamy. W miseczce mieszamy 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i odrobinę ostrej, wszystko mieszamy z ½ szklanki oliwy, przez praskę wciskamy czosnek. Marynatą nacieramy skrzydełka, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Skrzydełka obtaczamy w mące i smazymy na oleju.
Kaputę szatkujemy, marchew,seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w krążki. W dużym rondlu roztapiamy masło lub margarynę i wrzucamy wszytskie warzywa, dusimy aż będą miękkie, wkładamy obsmażone skrzydełka, dusimy 30 min aż skrzydełka będą miekkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 21.06.2014 08:46
kapuściane i pyszne skrzydełka :)
Lidzia 04.03.2014 05:23
Takich jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować.
Sroczka 03.03.2014 21:58
Pyszne musiały być te skrzydełka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak