Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuściane fajerwerki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
margaryna 1 kostka
jajko 3
drożdże 50 g
śmietana mały kubek
cukier łyżeczka
sól szczypta
kapusta kiszona 75 dag
czosnek 1 ząbek
ziele angielskie 1
ziarna jałowca 2
sól do smaku
grzyby suszone 15 dag
ser gouda 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane fajerwerki

Kapustę, grzyby, szczyptę soli, pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe oraz 3 ziarna jałowca wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 20-25 minut.
W międzyczasie przygotować ciasto. Mąkę wysypać na stolnicę i uformować z niej kopiec. Wrzucić do margarynę i drobno siekać w mące. Następnie dodać żółtka jajek, drożdże, cukier, sól i śmietanę. Ciasto ugniatać do czasu aż stanie się jednolitą masą.
Po 20 minutach kapustę odcedzić. Można ją zmielić na farsz lub pozostawić w całości (w przypadku mielenia do czasu przygotowania należy doliczyć parę minut).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na stolnicy. Farsz ułożyć wzdłuż cista i zawijać w rulon. Rulon odciąć od pozostałej części ciasta i kroić w romby. Czynność powtarzać, aż skończy się ciasto.
Paszteciki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posmarować je białkiem pozostałym z jajek i na każdym ułożyć odrobinę startego sera. Piec ok. 20 minut.
W trakcie pieczenia pierwszej porcji przygotować drugą część cista w ten sam sposób. Po wyciągnięciu z pieca ściągnąć z blachy i ułożyć w misce. Wsadzić do pieca drugą porcję na kolejne 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 14.11.2013 16:41
muszą być pyszne
Megg 25.03.2013 18:32
wyglądają bardzo smacznie!!!
ewka1978 25.03.2013 17:30
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak