Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapłon duszony w warzywach

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapłon 4 ćwiartki
sól do smaku
marchewka 2
seler 1/3
Liść laurowy suszony Prymat 3
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 szczypty
cebula 3
Kolendra cała Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy do smażenia
woda 2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapłon duszony w warzywach

Kroki postępowania

1
Ćwiartki kapłona solimy. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy na złoty kolor. Ćwiartki przekładamy, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia cebulę posypujemy papryką. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 1 - Kapłon duszony w warzywach foto
2
Seler kroję w kostkę, a marchewkę w słupki. Do garnka wstawiamy kratkę (dzięki jej mięso nie będzie się gotować w wodzie) i wlewam wodę. Taką ilość, aby nie przekroczyła poziomu kratki. Wsypuję liść laurowy, ziele angielskie oraz kolendrę. Mieszamy. Gdy woda się zagotuje wkładamy ćwiartki kapłona. Dodajemy cebulę. Wsypujemy pokrojone warzywa.
Krok 2 - Kapłon duszony w warzywach foto
3
Posypujemy pieprzem ziołowym oraz cynamonem. Solimy jeszcze do smaku. Delikatnie mieszamy i garnek przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut.
Krok 3 - Kapłon duszony w warzywach foto
4
Ćwiartki podałem z duszonymi warzywami polane powstałym sosem. Smacznego.
Krok 4 - Kapłon duszony w warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.10.2013 20:16
pysznie wygląda
pacpaw 11.09.2013 22:56
bardzo podobnie do koguta. Mięso jest ciemne, soczyste, takie lepkie od soków. Syte. Nie takie pompowane jak od kurczaków.
Anna169Hosz 11.09.2013 11:31
Nawet nie bardzo mogę sobie wyobrazić, jak smakuje taki kapłon... ale wygląda bardzo apetycznie.
Grażyna13 31.08.2013 19:38
Wspaniałe danie :)
ben-ka 31.08.2013 09:24
smakowite danie.
Katarzyna/kate1980 29.08.2013 20:05
a u mnie kapłon to zupka z dodatkiem chleba
olkaaa 28.08.2013 07:47
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak