Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanie w zalewie orientalnej

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pokusić nie mogliśmy się na mały eksperyment z kaniami. Na „tapetę” wzięliśmy mega aromatyczną, orientalną przyprawę.

Składniki:

Składniki:

kanie 10 sztuk
mleko 3,2% 1 litr
mąka 10 łyżeczek
jajko 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 15 łyżeczek

Zalewa:

ketchup 400 gramów
nasiona gorczycy Prymat 2 łyżki
liście limonki kaffir 10 sztuk
przyprawa orientalna 10 gramów
sól 1 łyżeczka
miód spadziowy 2 łyżki
cebule 2 sztuki
ocet spirytusowy 50 mililitrów

Porada

W przepisie użyliśmy przyprawę chana masala, a do zalewy sól wędzoną.

Przepis i sposób przygotowania na: Kanie w zalewie orientalnej

Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.

W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, kaffir, przyprawę, sos mango, sól wędzoną, miód i wodę (1 litr), zagotowujemy.
Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak