Kanie w zalewie ketchupowej

Kanie w zalewie ketchupowej

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wczoraj, ot tak, przeszliśmy się po lesie i łupem stały się nasze kochane grzyby - kanie.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kanie

    10 sztuk
  • mleko 3,2%

    1 litr
  • mąka

    200 gramów
  • jajka

    4 sztuki
  • bułka tarta

    300 gramów
  • olej do smażenia

    1 szklanka

Na zalewę:

  • ketchup

    460 gramów
  • gorczyca

    1 łyżeczka
  • liście laurowe Prymat

    10 sztuk
  • musztarda miodowa

    2 łyżki
  • cebule

    2 sztuki
  • ocet 10 %

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.

W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę (1 litr), zagotowujemy.

Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

06.11.2018 19:11
Wiem że kanie to bardzo smaczne grzyby ale co do zbierania ,to boję się bo prawdopodobnie ciężko rozróżnić trujące od prawdziwych, czy podałabyś jakieś wskazówki jak rozpoznać te pyszne grzyby. Jak dotychczas to tylko przygotowywałam z nich kotlety.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat