Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanie w zalewie ketchupowej

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wczoraj, ot tak, przeszliśmy się po lesie i łupem stały się nasze kochane grzyby - kanie.

Składniki:

kanie 10 sztuk
mleko 3,2% 1 litr
mąka 200 gramów
jajko 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 300 gramów
olej do smażenia 1 szklanka

Na zalewę:

ketchup 460 gramów
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki
cebule 2 sztuki
ocet 10 % 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kanie w zalewie ketchupowej

Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.

W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę (1 litr), zagotowujemy.

Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 19:11
Wiem że kanie to bardzo smaczne grzyby ale co do zbierania ,to boję się bo prawdopodobnie ciężko rozróżnić trujące od prawdziwych, czy podałabyś jakieś wskazówki jak rozpoznać te pyszne grzyby. Jak dotychczas to tylko przygotowywałam z nich kotlety.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak