Kanie jak schabowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kanie

    4 szt
  • jajko

    3 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    10 łyżek
  • sól, pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kanie jak schabowe foto
Czyścimy kanie, ścinamy lekko czubki, odcinamy nóżki (wykorzystamy je w inny sposób). Jednocześnie rozbijamy trzepaczką 3 jajka. Maczamy w jajku dokładnie każdy kapelusz kani.
Krok 2 - Kanie jak schabowe foto
Bułkę tartą przesypujemy na duży płaski talerz, Panierujemy w niej dokładnie grzyby z obu stron.
Krok 3 - Kanie jak schabowe foto
Smażymy każdy kapelusz osobno na wrzącym oleju z obu stron. Odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Kanie jak schabowe foto
Doprawiamy je solą i pieprzem. Układamy na talerzach, podajemy z chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta_P-S 10.12.2012 20:46
Iza trzonki można wysuszyć i zmielić, świetny dodatek do sosów.
SmacznaPyza 10.12.2012 19:21
ciekawa jestem w jaki sposób wykorzystujesz trzonki bo u kań są twarde i łykowate, szczególnie tak dużych i dorodnych
pacpaw 23.09.2011 20:14
najsmaczniejszy sposób przyrządzania kani. O !
BernadettaP 21.09.2011 20:49
Bardzo lubię kanie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat