Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    75 g
  • mleko

    250 ml
  • cukier brązowy

    75 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mąka

    500 g
  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • drożdże suche

    7 g

Nadzienie

  • masło

    50 g
  • cukier brązowy

    50 g
  • cynamon Prymat

    1 łyżka

Dodatki

  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
Zaczynamy od zrobienia drożdżowego ciasta. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier, podgrzewamy do momentu aż masło się roztopi. Lekko studzimy i przelewamy do dużej miski, dodajemy przesianą mąkę, sól, kardamon i drożdże. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
W międzyczasie zabieramy się za zrobienie nadzienia. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i cynamon i całość ugniatamy/mieszamy widelcem do momentu aż powstania cynamonowa pasta.
Krok 3 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każda wałkujemy, aż powstanie cienki kwadrat.
Krok 4 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
Gdy ciasto jest odpowiednio rozwałkowane, za pomocą noża smarujemy je cynamonowym nadzieniem w formie pasty. Całe ciasto powinno być pokryte warstwą pasty cynamonowej.
Krok 5 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
Następnie zabieramy się za zwijanie ciasnego rulonu z ciasta.
Krok 6 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
Zwinięty rulon kroimy ostrym nożem na 3-4 cm plastry, to właśnie będą bułeczki.
Krok 7 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
Każdą z bułeczek umieszczamy w papierowej papilotce. Papilotki układamy na blaszce do pieczenia. Dzięki papilotkom bułeczki nie będą się ze sobą sklejać. Tak przygotowaną blachę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na pół godziny.
Krok 8 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
Do miseczki wbijamy jajko, dolewamy łyżkę mleka i całość roztrzepujemy za pomocą widelca.
Krok 9 - Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe foto
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem (najwygodniej robić to pędzelkiem), a następnie posypujemy cukrem.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 8-10 minut, obserwujemy i uważamy, żeby bułeczki się nie przypaliły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 19.09.2016 21:28
Wspaniały przepis
Malgorzata549 21.07.2015 10:28
inspirujący pomysł
Babeczka35 16.07.2015 22:07
Pyszne bułeczki:)
Ewa Wojtaszko 16.07.2015 21:51
ale bym zjadła :)
W poszukiwaniu inspiracji 16.07.2015 17:19
Aż się robię głodna :) Przepis z tych do wypróbowania :)
Konczi 16.07.2015 15:40
pysznie zaprezentowane bułeczki :)
gosia56 16.07.2015 15:35
super bułeczki;)
Poison1988 16.07.2015 13:40
wyglądają przepysznie :)
olyabuziaczek 16.07.2015 13:32
bardzo ładnie wyglądają :)
bietka 16.07.2015 13:16
pyszniutkie ślimaczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat