Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kandyzowana skorka z zielonego grejpfruta

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grejpfrut 1 szt
cukier 1 szklanka
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: kandyzowana skorka z zielonego grejpfruta

Kroki postępowania

1
Grejpfruta myjemy dokładnie, sparzamy i obieramy jak najcieniej ze skorki.
Krok 1 - kandyzowana skorka z zielonego grejpfruta foto
2
Każdy kawałek skórki jeszcze raz dokładniej czyścimy , aby pozbyć się gorzkiego albedo.
W związku z zanieczyszczeniami itp oraz goryczą tak przygotowane skorki moczymy w wodzie dwa lub trzy dni. Wodę należy zmieniać ,bo systematycznie sie zanieczyszcza.
Krok 2 - kandyzowana skorka z zielonego grejpfruta foto
3
Skórkę kroimy na cienkie paseczki i przekladamy do garnka. Zasypujemy cukrem i zalewamy woda. Gotujemy ,aż syrop wyraźnie zgęstnieje a skorki staną się przezroczyste.
Odcedzamy i suszymy.
Krok 3 - kandyzowana skorka z zielonego grejpfruta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 30.11.2013 07:37
super ta skórka kandyzowana
moni0212
moni0212 30.11.2013 01:36
idealna na nadchodzące święta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak