Kandyzowana skórka pomarańczowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skórka z pomarańczy lub limonki

    5-6 szt
  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze bardzo dokładnie wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem. Na pomarańczy zrobić nacięcia ostrym nożem od jednego wierzchołka do drugiego, ściągnąć poszczególne części skórki. Ze skórki wyciąć środkową białą część-zostawić tylko pomarańczową. Skórkę kroimy w paseczki a następnie w drobną kosteczkę. Pokrojoną skórkę zalać wodą i dodać cukier. Gotować na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje i odparuje. Należy często mieszać aby skórka się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą skórkę przekładać do słoiczków. W lodówce można przechowywać nawet rok. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna30 03.10.2016 22:00
Przydaje się zwłaszcza na święta ;)
2milutka 03.10.2016 18:09
apetyczny dodatek do wszytkiego
Motorek 03.10.2016 16:26
smaczny dodatek do wypieków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat