Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowana skórka pomarańczowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z pomarańczy lub limonki 5-6 szt
woda 1 szklanka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pomarańcze bardzo dokładnie wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem. Na pomarańczy zrobić nacięcia ostrym nożem od jednego wierzchołka do drugiego, ściągnąć poszczególne części skórki. Ze skórki wyciąć środkową białą część-zostawić tylko pomarańczową. Skórkę kroimy w paseczki a następnie w drobną kosteczkę. Pokrojoną skórkę zalać wodą i dodać cukier. Gotować na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje i odparuje. Należy często mieszać aby skórka się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą skórkę przekładać do słoiczków. W lodówce można przechowywać nawet rok. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 03.10.2016 22:00
Przydaje się zwłaszcza na święta ;)
2milutka 03.10.2016 18:09
apetyczny dodatek do wszytkiego
Motorek 03.10.2016 16:26
smaczny dodatek do wypieków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak