Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcza 3 szt
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 paczka
laska wanilii 1/4 laski
woda 250 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kroki postępowania

1
Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Krok 1 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
2
Pomarańcze obieramy ze skórek najcieniej jak to możliwe, zostawiając jak najmniej białej błony.
Krok 2 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
3
Skórkę kroimy w kosteczkę.
Krok 3 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
4
Wrzucamy skórkę do garnka i zalewamy syropem. Gotujemy do zredukowania.
Krok 4 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
5
Dodajemy przekrojoną laskę wanilii, dolewamy resztę wody i smażymy do zredukowania całego płynu.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce.
Krok 5 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 24.03.2015 08:56
fajny przepis
usmiech 24.03.2015 07:41
fajny pomysł
olkaaa 24.03.2015 07:20
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak