Kandyzowana skórka pomarańczowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    3 szt
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

    1 paczka
  • laska wanilii

    1/4 laski
  • woda

    250 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Krok 2 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
Pomarańcze obieramy ze skórek najcieniej jak to możliwe, zostawiając jak najmniej białej błony.
Krok 3 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
Skórkę kroimy w kosteczkę.
Krok 4 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
Wrzucamy skórkę do garnka i zalewamy syropem. Gotujemy do zredukowania.
Krok 5 - Kandyzowana skórka pomarańczowa foto
Dodajemy przekrojoną laskę wanilii, dolewamy resztę wody i smażymy do zredukowania całego płynu.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 24.03.2015 08:56
fajny przepis
usmiech 24.03.2015 07:41
fajny pomysł
olkaaa 24.03.2015 07:20
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat