Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kandyzowana skórka pomarańczowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z pomarańczy 4 szt.
woda 3/4 szkl.
cukier 3/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: kandyzowana skórka pomarańczowa

Pomarańcze wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem,obrać ze skórki tak aby nie było albedo(białej części pod skórką)pokroić skórkę w/g uznania kostkę lub paski i włożyć do rondelka wlać 1/2 szklanki wody i zagotować,pogotować jeszcze przez 15min.na wolnym ogniu i potem zdjąć,odcedzić na sicie i przesuszyć skórkę.Jak przeschnie włożyć ją ponownie do rondelka wlać wodę i wsypać cukier wymieszać i gotować aż skórka zrobi się przeźroczysta i część płynu się zredukuje,wyjąć skórkę z syropu,przesuszyć i posypać cukrem białym,włożyć do słoika i szczelnie zakręcić,przechowywać w lodówce.Tak przygotowaną skórkę używać do ciast i deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 02.01.2014 21:07
świetny przepis na domową skórkę
Rycerz
Rycerz 02.01.2014 20:49
Ciekawy pomysł, przepis, smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak