Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kandyzowana skórka pomarańczowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skóra z pomarańcza 6 sztuk
woda 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: kandyzowana skórka pomarańczowa

Kroki postępowania

1
Pomarańcze czyścimy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Za pomocą noże usuwamy białą częśc skórki w jaknaj większej ilości. Pozostanie nam cienka warstwa pomarańczowa skórki.
Krok 1 - kandyzowana skórka pomarańczowa foto
2
Następnie kroimy w kostkę. Ja kroję w małą kosteczkę.
Krok 2 - kandyzowana skórka pomarańczowa foto
3
Następnie wrzucamy do garnka, gotujemy z wodą i cukrem około 15-20 minut. Przelewamy gorące do wyczyszczonego słoika i zakręcamy. Odwaracamy do góry dnem.

Taką skórę np możemy wyorzystać do ciast (np sernik), do poczków itp.
Krok 3 - kandyzowana skórka pomarańczowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 22.01.2013 21:35
wow dziękuje za ten przepis, na pewno go wykorzystam:)
TEtalicha 25.11.2012 20:42
Usuwałam ale może nie az do końca, gdyż też nie uważam , że jest gorzka jak troszkę białej części zostanie
SmacznaPyza 25.11.2012 14:42
ale na drugim zdjęciu widać, że biała część nie jest usunięta - swoją drogą jak wcale jej nie usuwam i skórki nie są gorzkie
Kasia35 24.11.2012 22:44
zawsze chciałam zrobić 'własną' kandyzowaną skórkę pomarańczową - zapisuję do wykonania :)
Lemon 24.11.2012 18:18
pycha
SmakChwili 24.11.2012 18:05
Nie ma to jak własnej produkcji kandyzowana skórka.. na święta do serniczka jak znalazł.. :)
Marta1986 24.11.2012 17:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak