Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

ziemniaki 15 małe
oliwa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Sos mojo

ząbki czosnku 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 70 ml
ocet winny 2 łyżki
woda ciepła 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Umyte, osuszone ziemniaki
Krok 1 - Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo foto
2
ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem ,aby ziemniaki pokryły się oliwką.
Krok 2 - Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo foto
3
Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika.
Piec 25-30minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone.
W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać.
Krok 3 - Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo foto
4
Przygotować mojo.
Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować
Krok 4 - Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo foto
5
Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo..
Krok 5 - Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 18.10.2014 21:20
Lubię takie ziemniaczki.
Beata999 18.10.2014 18:16
Ładnie się pomarszczyły.
Hrabina w kuchni 17.10.2014 18:46
Robiłam podobne, ale chętnie wypróbuję Twój przepis.
kasienka23 17.10.2014 18:26
fajny przepis, chętnie wypróbuję!
Christopher 17.10.2014 13:42
Tak przygotowane ziemniaczki jadłem 15 lat temu na Gran Canaria,zasmakowały nam i tak już robię. Ogólnie pieczenie 25 minut ,to nie jest długo,a czynność jedna. Ale każdy ma swój ulubiony sposób.Mojej Żonie to zawsze brakuje strelicji do właściwej atmosfery. Z zielonym sosem też są smaczne.Pozdrawiam.
Habibi 17.10.2014 11:02
Zapomniałam dodać, że ja wolę je z zielonym sosikiem ziołowym, czyli mojo verde.
Habibi 17.10.2014 10:57
Pierwszy raz widziałam podobny przepis kilka ładnych lat temu w progr. Roberta Makłowicza. Oczywiście natychmiast wypróbowałam, bo uwielbiam pieczone ziemniaki. Ja najpierw lekko obgotowuję je w solance, a dopiero potem zapiekam, bo trwa to szybciej. Czasem wychodzą takie, jak z ogniska, chociaż tak rąk nie brudzą ;)
bietka 17.10.2014 10:22
chciałabym ich spróbować, bo pomarszczonych jeszcze nie jadłam :)
Konczi 17.10.2014 10:21
bardzo lubię wszelakie zapiekane ziemniaczki i te pomarszczone są pycha :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak