Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapki tortilla

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortilla 1 opakowanie
sałata rzymska 1 główka
sałata masłowa kilka listek
pomidor 1 szt
ogórek 1 szt
pierś z kurczaka 1 podwójna
mleko 0,5 szklanki
Kurczak panier do drobiu Prymat 1 opakowanie
olej do smażenia
czosnek 4 ząbki
majonez tradycyjny 2 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól do smaku
dip meksykański:
ketchup pikantny 3 łyżki
chili 0,5 łyżeczki
sok pomarańczowy 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapki tortilla

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Zamoczyć w mleku, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Kanapki tortilla foto
2
Pomidora, ogórka i sałaty umyć. Ogórka i pomidora pokroić na cienkie plasterki.

Dip czosnkowy:
Czosnek przecisnąć przez prasę i wrzucić do miski. Dodać majonez, śmietanę i szczyptę soli zamieszać i odstawić na ok 15 min.

Dip meksykański:
Ketchup, przyprawy i sok wymieszać dokładnie ze sobą. Odstawić na 15 min.

Placki pszenne tortilli smażyć po kolei na patelni przez krótką chwilę z obu stron ( mają być po prostu ciepłe).
Krok 2 - Kanapki tortilla foto
3
Podpieczony placek wyłożyć na blat, układać po kolie na środku liść sałaty masłowej, ogórki ok 6 szt., 1-2 plastrów pomidora, kilka kawałków piersi z kurczaka i liść sałaty rzymskiej. Wszystko delikatnie oblać dipem czosnkowym, a potem meksykańskim.
tortille złożyć jak kopertę (spód do środka, każdy bok do środka) i zawinąć od spodu folią aluminiową.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego.
Krok 3 - Kanapki tortilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 08.01.2014 20:25
bardzo lubię takie jedzenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak