Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb 2 kromki
pomarancza - plastry 4 plastry
masło do smaku
siemię lniane do smaku
kefir do smaku
pokrzywa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym

Kroki postępowania

1
Niezbędne składnikami można warstwowo dekorować kanapkę, bądź też sporządzić odrębnie sos z kefiru i siemienia lnianego.
Krok 1 - Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym foto
2
Nasze przygotowania rozpoczynamy od obrania pomarańczy i pokrojenia jej w plastry.
Krok 2 - Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym foto
3
Następnie chleb smarujemy masłem, bądź margaryną.
Krok 3 - Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym foto
4
Kolejny krok to rozłożenie na powierzchni kromek chleba plasterków pomarańczy.
Krok 4 - Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym foto
5
Kolejną warstwę tworzymy z ziela pokrzywy - ułatwia trawienie, a także bogatym źródłem mineralnym.
Krok 5 - Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym foto
6
pracę nad kompozycją kanapkową kończymy dodaniem kefiru jako polewy. Pamiętajmy jednak o tym by nie był to produkt odtłuszczony. Tłuszcz ma swoją rolę w przyswajaniu niektórych składników odżywczych.
Krok 6 - Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym foto
7
Siemię lniane świeżo zmielone to prawdziwa gratka, dlatego warto pokusić się wierzchnią warstwę złożoną z tego dodatku. Dobrej jakości siemię jest neutralne w smaku. To ważne ze względu na to iż nasze jelita nie rozpuszczają osłonki nasion.
Krok 7 - Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym foto
8
Czasem pomarańcze nie są dość słodkie. W takiej sytuacji kanapki można sobie nieco osłodzić posypując je na powierzchni odrobiną cukru wanilinowego.
Krok 8 - Kanapka pomarańczowa z sosem kefirowo-siemieniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.03.2013 22:40
wyglada przepysznie
Angelika10 17.01.2013 21:42
fajna
ewka1978 02.01.2013 19:06
bardzo ciekawa
Marcinkemp 31.12.2012 12:09
Danie jest wyjątkowo lekkie i niezwykle delikatne. Sam się zdziwiłem, że takie pyszne.
Marcinkemp 31.12.2012 12:09
Danie jest wyjątkowo lekkie i niezwykle delikatne. Sam się zdziwiłem, że takie pyszne.
Poison1988 30.12.2012 01:50
wygląda nieźle, nie jadłam jeszcze takiego połączenia.
Adam/ZUB3R 29.12.2012 21:15
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak