Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka bankietowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek homogenizowany 200 g
szalotka 2 sztuka
masło 20 g
sól 1 szczypta
peiprz 1 szczypta
ogórek konserwowy 2 sztuka
czosnek 3 ząbki
pęczek szczypiorku 1/2 sztuka
pęczek pietruszki 1 sztuka
twarożek 200 (do smarowania)
kapary 1 łyżka
chleb 1 z foremki

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka bankietowa

Szalotki obrać i drobno posiekać. Obrać i wycisnąć czosnek. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Posiekać kapary. Natkę pietruszki oraz szczypiorek umyć i drobno pokroić. Chleb pokroić w kromki o grubości 1 cm. Z każdej kromki wyciąć prostokąty. 4 prostokąty pozostawić w całości, a pozostałe pociąć w paseczki. Rozgrzać masło i podsmażyć szalotki. Osączyć je na sitku i schłodzić.Naturalny serek homogenizowany wymieszać z twarogiem, dodać zioła, ogórki, kapary, szalotki oraz czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3/4 masy przełożyć do szprycki. Na 2 kromkach chleba ułożyć wzdłuż paseczki w odstępach ok 1 cm. Przestrzeń między paseczkami wypełnić przygotowaną masą . Na masie serowej ułożyć kolejną warstwę paseczków z chleba i ponownie wypełnić odstępy nadzieniem. Te czynności należy powtórzyć jeszcze raz, tak by powstał wzór szachownicy. Przykryć kanapki całymi kromkami i posmarować z wierzchu i po bokach pozostałą masą serową. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Na koniec posypać szczypiorkiem oraz papryką w proszku i podzielić na porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 04.10.2013 22:38
Co za przekąska, ale nie wiem czy mi by też tak fajnie wyszła.
Katarzyna156 02.03.2012 09:42
pomysłowa
Karolcia12 01.03.2012 20:55
smaczna i zdrowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak