Kanapka bałkańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Piękne słonce, krystalicznie czysta woda, rajskie plaże i kotlet mielony po chorwacku, czyli pljeskawica.

Soczysta pljeskavica połączona z pachnącą świeżością sałatką szopską, której smak dopełnia słodycz delikatnej musztardy ze śliwowicą, to prosty sposób na powrót do bałkańskich smaków, kiedy tylko zechcesz.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pljeskavica:

  • mielona wołowina

    125 g
  • mielona karkówka wieprzowa

    125 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebulka

    1 sztuka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    0/5 łyżeczki
  • kwaśna śmietana 18%

    1 łyżka

Sałatka szopska:

  • pomidor

    1 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • bazylia świeża

  • biały ser bałkański

    30 g
  • chleb kukurydziany

    2 kromki
  • Musztarda ze śliwowicą Prymat

    2 łyżeczki
  • sałata masłowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do miseczki przełóż mielone mięso wołowe i z karkówki, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę, całość dopraw pieprzem, sola oraz oregano i dokładne wymieszaj.

2. Kiedy masa jest już gotowa rozłóż ja cienko na pergaminie. Na środek wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i zawiń ją w środku mięsa kształtując swojego burgera.

3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni ok 4 minuty z każdej strony i dopraw sola i pieprzem.

4. Ogórka obierz ze skórki i pokrój pod katem 45° w cieniutkie paseczki i przełóż do miski. Dodaj pokrojonego pomidora, cebulkę i czarne oliwki, całość dopraw bazylia, sokiem z cytryny, sola oraz oliwą z oliwek, dodaj pokruszony ser bałkański i całość dokładnie wymieszaj.

5. Kromki chleba kukurydzianego podpiecz z obu stron na patelni grillowej, spód kanapki posmaruj musztarda ze śliwowica, która dopełni słodycz kukurydzianego pieczywa. Następnie połóż chrupiąca sałatę masłową, pljeskavice i starannie wyłóż sałatkę szopska, kanapkę przykryj druga warstwa grillowanego pieczywa i gotowe!

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

 

Doradca Smaku
MOŻESZ PRZYGOTOWAĆ TĄ WSPANIAŁĄ BAŁKAŃSKĄ KANAPKĘ W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ. WYSTARCZY, ŻE ZAMIAST PLJESKAVICY UŻYJESZ TWARDEGO SERA HALLOUMI, ZGRILLOWANEGO PO 2 MINUT Z KAŻDEJ STRONY.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat